top of page
Търсене
  • Снимка на автораTodorka Zheleva

Да върнем детството на децата си!


Родителите са готови да направят всичко, за да се чувства детето им добре. В съвременни свят дори малчуганите не са пощадени от трескавото ежедневие - тичат на уроци по езици, пиано или балет, бързат за спортни събития или да напишат повече домашни, отколкото ни се струва възможно. Често програмата им е по-натоварена и от нашата. А само се замислете колко трудно ни е на нас да вместим движението и спорта в претъпканото си ежедневие. Но все пак трябва да има начин да върнем на рожбите си детството и радостта от игрите на открито. Решението е в баланс между работа и забавление. За щастие децата се адаптират лесно и с няколко малки корекции в режима им на движение и хранене можем да уравновесим както техния начин на живот, така и своя собствен. Ето няколко съвета за постигане на баланс от ранна възраст.

ДВИЖЕНИЕ * Не успявате да намерите време за спорт? Превърнете го в част от друга планирана дейност. Когато сте с децата си навън, ходете пеш или карайте колело, вместо да се движите с кола или градски транспорт. Качвайте се и слизайте по стълбите, вместо с асансьор или ескалатор. Паркирайте по-далеч от магазина, когато отивате заедно на пазар.

* Макар да няма спор, че децата ни растат в електронна среда, всички добре знаем колко лесно е да изгубим няколко часа в сърфиране из интернет или в превключване на телевизионните канали. И дори да приемем, че кратко време пред екрана би могло да но разтовари, нека си признаем - саморегулирането не е лесно. Превърнете в практика да ограничавате времето, в което детето ви да гледа телевизия, филм или да играе на компютърни игри, до под два часа дневно. Един от начините да го постигнете е, като се договорите с него да си "заработва" минутите пред екрана със същата продължителност физическа активност. Така то скоро ще започне да осъзнава колко много време прекарва в компанията на електронни устройства.

* Планирайте семейни почивки, които включват движение- колоездене, планинарство, плуване, гребане, конна езда, ски и др.

* Купувайте на децата си подаръци със спортна ориентация - ракета за тенис, въже за скачане, федербал, топка, велосипед или тротинетка и др.

* Насърчавайте приятелства с деца, които играят навън ежедневно.

ХРАНЕНЕ

* Понякога, когато сме прекалено натоварени, първото нещо, което пада жертва на стреса и липсата на време са трите пълноценни хранения, които трябва да приемаме всеки ден. Дори ако отделяме само половин час за ядене, това право общо по десет часа и половина седмично, които трябва да посвещаваме на здравословно хранене. А ако пресметнем реалното време за пазаруване, подготовка, готвене, хранене и почистване, общия брой часове скача на 21. Както вече стана дума, за баланс на претоварената програма е важно детето да започва деня си сутрин с питателна закуска, включваща пълнозърнеста храна, плодове и протеини. Не бива да позволявате на захарните закуски да се превръщат в навик.

* Оставяйте децата си сами да планират поне едно пълноценно ястие през седмицата, за да научат отрано принципите на балансираното хранене.

* Старайте се в дома ви винаги да има разнообразие от здравословни варианти за хапване на крак - пресни плодове, зеленчуци, пълноценни зърнени закуски и крекери, които децата ви да могат да ядат в движение.

* Научете ги от малки да четат етикетите на хранителните продукти и да търсят такива, които са богати на полезни съставки като витамини, минерали и птотеини и да ограничават храните с преобладаващи наситени мазнини, захари и други въглехидрати.


Всички искаме най-доброто за децата си. Ако ги дарим с баланс от ранна детска възраст, те ще растат здрави и щастливи!

29 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios


bottom of page