top of page
Търсене
  • Снимка на автораTodorka Zheleva

Да обновим живота си, като променим навиците си! Част 2

Учените са открили, че има четири ключови стъпки за изграждане на навик и ако разберете всяка от фазите, по-лесно ще ги овладеете.


1.Стимул


Хващате ли се за дистанционното всеки път, когато седнете на дивана? Това действие е стимулът- малка единица информация, която предвещава награда. Щом седнете, хващате дистанционното защото знаете, че наградата ви ще е забавление.


2. Копнеж


Това е желанието за награда. В примера с дивана тя може да е няколко епизода от нов любим сериал или пък филм, който страшно много ви се гледа. Копнежът по наградата може да е достатъчно силен, за да ви закара до дивана, макар да знаете, че има доста по-продуктивни неща, които можете да свършите.


3. Отговор


Самото изпълнение на навика. В нашия пример- инстинктивното взимане на дистанционното и включването на телевизора. Копнежът представлява жаждата за награда, а отговорът описва действието, което извършвате, за да я получите.


4. Награда


Получаването на наградата обслужва две цели- да удовлетвори копнежа и да ви научи кои действия си заслужава да запомните. Те се превръщат във ваша втора природа или навик. Тази идея може да обясни защо всяка сутрин отивате на работа, без дори да се замислите. Инстинктивно излизате в определен час и поемате по познатия маршрут, защото знаете, че наградата ви ще е да избегнете натовареното движение и да стигнете навреме, което ще ви спести неприятна ситуация с шефа.

Като определяте стимулите и как слагат началото на изграждане на навици, можете да започнете да разрушавате лошите и да си създавате добри!

15 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

コメント


bottom of page