top of page
Търсене
  • Снимка на автораTodorka Zheleva

Отново на училище - храни за здрави деца , част 2


Орехи- тези вкусни ядки са неоценим източник на висококачествени протеини и баластни вещества. Съдържат още витамини А, С, Е, Р и група В, минерали- магнезий, йод, мед, калций, манган, фосфор, цинк, желязо, аминокиселината триптофан и антиоксидантна елагова киселина. Макар да са калорични, консумацията на около 50г. дневно доставя на организма достатъчно от полезните съставки. Формата на ядката неслучайно силно напомня тази на човешкия мозък. Те са един от богатите растителни източници на вече споменатите омега-3 мастни киселини, които стимулират мозъчната активност, предпазват сърцето и зареждат организма с енергия. Натрошете няколко ореха в зърнената закуска на малчуганите си и бъдете спокойни, че и телата и главите им ще са в добра форма през деня.

Спанак- Попай е прав, че спанакът дава сили! Зелените листа са добър източник на витамин К, който задържа калция в костната матрица и води до минерализацията й. Освен жизненоважния за опорно-двигателния апарат минерал, в спанака откриваме още желязо и други полезни елементи- калий, манган, мед, магнезий,цинк и фосфор. В него има също лутеин и зааксантин, за които се твърди, че подкрепят здравето на очите. Предлагайте го на семейството си в неограничени количества и под всякаква форма- суров в салата или приготвен по любимия начин. В спанака почти няма калории, но за сметка на това е богат на антиоксиданти, хлорофил, витамини и много белтъчини, което го прави безценен за вегетарианците. Подобрява работата на панкреаса и слюнните жлези и се усвоява много добре от организма. Редовната му консумация регулира кръвната захар, алкализира тялото и е идеална храна за възстановяване след продължително боледуване.

Домати- добавете ги към спаначената салата не само за превъзходен цветови акцент, но и като допълнителна съкровищница от благотворни съставки. Има толкова различни начини да се приготвят и поднасят, че е почти невъзможно да отсъстват от менюто ви. Кой не обича салата, доматен сок или пюре? Една от най-полезните съставки на доматите е ликопенът. Той е мощен антиоксидант с много по-силно действие от това на витамин С. Особено препоръчителен е за татковците, защото се смята, че понижава риска от рак на простатата, но също така подсилва имунната система на всеки.

Сладките картофи, наричани още батати, вече се продават почти навсякъде. Те могат да бъдат опечени без белене или нарязани и запечени като обикновени картофки. Каротеноиди, сложни въглехидрати, фибри, калий, витамини А,С и В са само част от полезните хранителни съставки на тези вкусни кореноплодни. Въпреки наименованието си, те имат по-нисък гликемичен индекс от обикновените картофи и са полезни за страдащи от диабет. На родителите ще хареса, че се славят със способност да забавят процесите на стареене, благодарение на високото съдържание на мощния антиоксидант витамин А.

Плодове. Ябълки, круши, сливи...Есента ни предлага богато разнообразие от плодове. През зимата пък преобладават цитрусите- портокали, мандарини, лимони, грейпфрути и др. Всички плодове са добри източници на витамини, минерали и влакнини. Знаем за силата на цитрусите в борбата с настинките, благодарение на съдържащия се в тях витамин С. Според проучванията хора, консумиращи цитруси през деня, са склонни да поемат по-малко храна, заради високото съдържание на баластни вещества - предимство за онези, които искат да отслабнат. Ябълките пък съдържат ценния за здравето пектин, който подобрява функциите на дебелото черво и увеличава чувството за ситост. Слагайте една или две от тях в училищната чанта на детето си- сладостта им ще замести вафлите.

АЛОЕ ВЕРА. Лесно е да се каже, че е добре децата да наблягат на плодовете и зеленчуците и да избягват храни с изкуствени химически добавки, но реалността е, че те предпочитат чипс и сладолед. Бързият растеж и малките порции, които ядат, могат да доведат до трудно набавяне на всички нужни за здравето им хранителни вещества, до поява на дефицити и дисбаланс. За решение на проблема могат да помогнат напитките от алое вера на Форевър. Ежедневна доза гел от алое, нектар от алое и боровинки или нектар от алое и праскови, ще зарежда малчуганите с жизненост, а вас със спокойствие, че ще си осигуряват необходимото, без значение дали храната им е изцяло пълноценна всеки ден. Да не забравяме и факта, че ежедневния балансиран прием на хранителни вещества и толкова важните нутриенти, гарантират правилната работа на имунната система не само на децата, но и на техните родители и подпомага по-лесното справяне на организма с всичко случващото се в заобикалящата ни среда.

Като говорим за деца няма как да пропуснем дъвчащите мултивитамини Форевър кидс, които осигуряват витамини, минерали, ензими и фитокомпоненти от най-добрите природни източници. Фитонутриентите представляват изключително полезни и питателни съставки от растителен произход, извлечени от плодове и зеленчуци. Форевър кидс е витаминна добавка, подходяща и за деца и за възрастни. Таблетките са цветни, забавни, вкусни и децата ги обожават.

Както сами виждате, не е твърде трудно да храните децата си така, че да са здрави и жизнени. Допълнителните усилия да напазарувате и сготвите "истинска" храна несъмнено си струват. Така че следващият път, когато сте на пазар, направете си списък с изброените "суперхрани" и заредете хладилника и шкафовете с тях, за да ги използватепри всеки възможен случай. Нека новата учебна година на децата ви да е успешна и здрава!


23 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page