top of page
Търсене
  • Снимка на автораTodorka Zheleva

Да обновим живота си, като променим навиците си!


Живота ни в момента е сбор от всички навици, които сме си създали до момента. И добрите и лошите играят роля за физическата ни форма, щастието и нивото на успеха ни.

В книгата си "Атомни навици" писателят Джеймс Клиър привежда необорими доказателства, че ако искаме да подобрим качеството на живота си, трябва да започнем с промяна на навиците. Според него мислите и действията, които непрекъснато повтаряме, реално оформят същността ни, в какво вярваме и лицето, което показваме пред света всеки ден. Освен това Клиър вярва, че освобождаването от лошите навици и заместването им с добри може да ни помогне далеч по-бързо да подобрим здравето си, работата си и живота си като цяло.


И ДОБРИТЕ, И ЛОШИТЕ НАВИЦИ ИГРАЯТ РОЛЯ ЗА ФИЗИЧЕСКАТА ВИ ФОРМА, ЩАСТИЕТО И НИВОТО НА УСПЕХА ВИ !


В науката за навиците, замяната на един навик с друг не е толкова просто нещо, колкото може да прозвучи. Все пак повечето от установените ни навици са градени с години. Те са непреодолими и автоматични, но не е възможно да бъдат променени.


КАК да се измъкнете от омагьосания кръг на лошите навици?

Не само добрите навици ни носят удовлетворение. Ако например се поддадем на слабостта си към сладкото, мозъкът ни освобождава допамин- хормонът на щастието. Същият отговор получаваме, когато някоя задача в работата не ни върви и решаваме да прегледаме потока си в социалните мрежи, вместо да се мобилизираме и да свършим започнатото.

Какъвто и да е лошият ви навик, той винаги има "стимул", който отключва копнежа и отговора. Следващия път, когато блокирате на работа и това събуди копнежа да погледнете телефона си, променете съзнателно отговора си. Вместо да се хванете за телефона, идете на кратка разходка, пийте вода, дайте почивка на очите си. След това продължете работа със свежи сили. Ако импулсът да погледнете телефона си продължава да е силен, приберете го в чекмеджето и дори го заключете, ако се налага.

Рано или късно стимулът, предизвикващ посягане към телефона, ще ви даде възможност да проветрите главата си, да заредите тялото си с вода и да се съсредоточите отново.. Променили сте отговора си и съответно наградата.

Вместо да искате мимолетно удовлетворение на социалните мрежи, когато работата ви зацикли ще копнеете за усещането за облекчение и увереност от добре свършената работа и поредната отметната задача в списъка. Можете да прилагате този процес към всеки от лошите си навици, щом разпознаете стимулите, отключващи копнежа и отговора ви. В някои случаи можете да започнете и с пълно елиминиране на стимула. Ако да отворите шкафа и да видите пакета с бисквити ви предизвиква да нарушите диетата си, изхвърлете всичката нездравословна храна от дома си и така елиминирайте стимула. Ако пък инстинктивно се хващате за дистанционното, като седнете на дивана, просто го скрийте някъде и вместо него оставете наблизо книга. Така ще промените отговора си на стимула, а няма да избягвате да сядате на дивана. Ако знаете какво отключва копнежа, правете всичко възможно да го премахнете или да промените отговора си.


СЪЗДАВАНЕ НА ДОБРИ НАВИЦИ

Когато изграждате добри навици, започнете с три лесни стъпки, за да поставите основи за трайна промяна.

1: Постарайте се началото да е изключително лесно

Да си последователен е най-важната част от създаването на добри навици. Все пак те са нещо, което правим механично и без замисляне. Затова новият навик трябва да е толкова лесен, че да нямате причина да се откажете от него. Ако целта ви е редовно спортуване, ангажирайте се да тренирате само по няколко минути на ден. Ако искате да се храните здравословно,обещайте си че ще изяждате по едно здравословно ядене на седмица. Няма нужда да започвате с промяна на цялото си хранене или с час или повече във фитнеса ежедневно. Щом малката промяна се превърне в навик, увеличаването на интензивността ще бъде далеч по-лесно.

2: Признайте си какво ви спира

Може би не самата храна ви пречи да се храните здравословно. Може би просто закупуването на подходящите продукти и отделянето на време да приготвяте пресни зеленчуци и зърнени храни у дома не е особено мотивиращо след изморителния ден. По същия начин може би не страните от фитнеса, защото не обичате да спортувате. Възможно е причината да са всичките приготовления преди тренировката и колко време ви отнема, за да стигнете. Вместо да убеждавате сами себе си, че не обичате спорта и здравословната храна, помислете за по-малките препятствия по пътя и как можете да сведете до минимум всичко, което ви пречи.

3: Планирайте провалите си

Защо толкова много хора взимат решение да направят промяна и после не успяват? Защото е твърде лесно да се абсолютизира провалът. Недейте да очаквате, че ще успеете от самото начало и от първия опит. Просто планирайте как, когато се подхлъзнете ще станете отново и ще се върнете на набелязания път.

Помага също да гледате на нещата с нагласата "никога не пропускай две". Естествено, че можете да прескочите една тренировка, но нека не са две поредни. Може да пропуснете едно здравословно хранене, но не позволявайте да стават две едно след друго. Ако пропускът е само един, няма да се отклоните много от курса си.

13 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page