top of page
Търсене
  • Снимка на автораTodorka Zheleva

С КАКВО Е ОПАСНО ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО


Що е то излишно тегло и как застрашава нашето състояние. Как ви се струва израза „тегло без мускули“?


Знаете ли, че спокойно можем да наречем мастната тъкан в тялото ЖИВ ОРГАНИЗЪМ или орган, който също иска да живее и да се храни, но без да отработва това хранене. От една страна, мастната тъкан се явява хранилище за енергия и ни защитава от студа, тъй като е изолатор, като така подпомага терморегулацията. Също така играе ролята на уплътнител, като запълва пространствата между тъкани и органи. Този факт, обаче и това свойство на мастната тъкан не бива да се възприема толкова еднозначно. Защо? Защото когато вътрешните органи започнат да се отпускат, вместо да предприемаме стъпки към увеличаване на мастната тъкан, с цел тяхното уплътняване, в пъти по-добре е да се предприеме възстановяване на коремната преса, кръстната област и мускулите на таза. Разбира се, под ръководството на специалисти кинезитерапевти, отколкото с помощта на хормони, например, тъй като прекомерното натрупване на мазнина в областта на корема нарушава саморегулиращите се функции на организма.


Мастната тъкан е осигурена с кръвоносни съдове. Мастната тъкан е инертна по своята функция, за разлика от мускулната не притежава изпомпваща функция по придвижването на кръвта и лимфата по съдовете. По този начин допълнителното кръвоснабдяване на мастната тъкан ощетява и цялата система на жизненоважните органи ( мозък, бели дробове, бъбреци, сърце, тазови органи). Тъй като мастната тъкан създава слой в мускулната тъкан, то тя на свой ред рязко понижава изпомпващата функция на кръстосаната мускулна тъкан. Това пък намалява обема и скоростта на кръвотока и обмяната на веществата. От тук следват захарния диабет от втори тип, хипертонията и накрая ИБС. Съответно възниква застой в кръвоносните и лимфните съдове, завършващ с тромби, инфаркт на миокарда или мозъчен инсулт.

По този начин хората, при които мастната тъкан доминира над мускулната, на практика имат по-кратка продължителност на живота, а след 50-те си години биват обременени с  различни болести и поддържат съществуването си с масирана лекарствена терапия.


Изводът от всичко това е един- спасяване от излишното тегло. Но просто да отслабваме с някаква диета, без да увеличаваме в същото време двигателната, аеробната  и силовата активност, всъщност си е направо опасно както за физическото, така и за психическото здраве. Всяка диета, особено когато се изключват цели хранителни групи не е препоръчително да се спазва  повече от 3 до 6 месеца. И тук е момента да оценим колко ни е полезен Клийн 9 на Форевър- предизвиква тялото да изгаря собствените си мазнини, като си превръща в енергия, без това да е съпроводено с глад и страдание за клетката. Проф. Бубновски в своите книги много детайлно описва защо не е добре драстично да намаляме обема храна, която приемаме ( говорим наистина за много малки киличества), защото това води до влошаване перисталтиката на червата, а и във времето трупа сериозни дефицити и подлага клетката дългосрочно на глад и страдание. Знаете какви са последствията от това, нали. Тук не говорим за състояния, в които „очистването“ за известен период от време е полезно, здравословно и  наложително. Разковничето е в умното и разумно подбиране на храната и като вид и като количество. Всички участници в нашата прекрасна инициатива, наречена „МАРАТОН НА ЗДРАВЕТО“ с лекота изграждат навици, свързани с правилно определяне количеството и вида на храната, здравословен подбор на различните хранителни групи, както и всичко научено да се прилага дългосрочно в посока поддържане на постигнатите резултати, трайно във времето.


Ще отворя една скоба, за да напомня защо не е добре да разчитаме на готова приготвена храна- било то в заведение или местата, на които се предлага храна за дома. Поради прекрасните съвременни технологии за приготвянето на храната и предозиране на съставките, това често води до преяждане (от наслада), а всички знаем, че преяждането не е никак здравословен навик. И нека уточним още нещо- нямам предвид да не излизаме от домовете си и да не се храним навън- НЕ, напротив. Но нека основната част от храненето ни да е с домашно приготвена храна и когато вече имаме затвърдени навици и сме усвоили контрола над преяждането, тогава ще ни бъде много по-лесно, когато излизаме да хапваме навън (или сме на гости)- да комбинираме храните си и няма да има нужда да се притесняваме от излишното натрупване на мазнини и вреди, нанесени от тях.

  

 




14 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page